Truca'ns : 610 594 378

14 mirades de seny i de rauxa

Divendres a la nit, al voltant de la una de la matinada, abaixàvem la persiana i posàvem el punt final a la festa d’inauguració de La Destil·leria. Van ser 7 hores de música, de presentacions, d’un públic incommensurable i de «Seny i rauxa a Les Santes», el títol de la col·lectiva amb què hem donat el tret de sortida a La Galeria.

L’exposició
A «Seny i rauxa» coneixem noies que ballen El Bequetero, gegants ingràvids en plena cercavila o santes decapitades. També trobem una església Santa Maria a vessar el dia de l’ofici, dues maneres d’entendre La Ruixada en forma de díptic, projeccions dels moments més mítics de la festa major o textos visionaris de Francesc Pujols.

14 maneres de veure la festa major de Mataró, però també la cultura popular del nostre país, en una exposició que podeu visitar fins al 7 d’octubre al nostre espai cultural.

Què en diuen, els artistes?
Us reproduïm les paraules dels protagonistes de la col·lectiva, que ens revelen l’ànima de les seves obres en un reportatge de l’edició especial que el Capgròs publica amb motiu de Les Santes.

Teresa Pera Hospital

Teresa Pera Hospital

Denominació catalana, Francesc Pujols, 2014
«He escollit un text del visionari arrauxat Francesc Pujols per reivindicar el pensament salvatge, la filosofia i la cultura catalanes. Aquesta veu singular ens convida a pensar lliurement, oblidant-nos una mica del seny, incorporat a l’ADN català.»

Eduard Novellas

Eduard Novellas

Díptic / La ruixada, 2014
«Seny i rauxa són dues cares d’una mateixa moneda. L’obra és una reflexió personal sobre un dels actes estrella, La Ruixada. Presento dues versions litogràfiques d’una mateixa matriu, amb petites variacions cromàtiques.»

Anna Aluart

Anna Aluart

Contraposició, 2014
«Seny i rauxa defineixen els  principals pilars de les festes tradicionals catalanes. Són sinònim de tradició, cultura i disbauxa. Les festes tradicionals s’han de gaudir de manera visceral, amb sentiment i passió, i això és el que he volgut plasmar en la meva obra.»

Sergio Ruiz

Sergio Ruiz

Seny i rauxa, 2014
«El seny i la rauxa ho impregnen tot a la nostra societat i les nostres festes. Per Santes són parts contraposades que corren d’acte en acte sense que una atrapi l’altra. Tothom té dins seu una part amagada que el seny no deixa sortir. Per Santes, el foc, l’aigua, la música i la Juliana fan que aquesta rauxa amagada surti i puguem ser allò que la resta de l’any no som.»

Carla Aledo Tejedor

Carla Aledo Tejedor

Seny / Rauxa, 2014
«Les dues peces estan construïdes a partir d’una sèrie de ratlles. En la del seny, queden dins d’una retícula. Tot és pautat, i el seny es transforma en una obsessió. La rauxa parteix de les mateixes ratlles però col·locades a l’atzar, sense cap mena de pauta.»

Albert Alís

Albert Alís

L’ofici, 2014
«Tota la festa major és seny i rauxa. Esperem i gaudim de l’esdeveniment amb els seus clixés i tradicions (seny) i els vivim d’una manera arravatada (rauxa). L’obra mostra Santa Maria a vessar de gent el dia de l’ofici, un acte de seny dins Les Santes. Per a molts, però, és un parèntesi, un descans que permet agafar aire per continuar amb la rauxa.»

Laia Arnau

Laia Arnau 

Mandariner, 2014
«El seny equival als valors de les tradicions com a caràcter. És un eix vertebrador de cultura popular. La rauxa, tot i que forma part d’aquest eix, donaria nom a la part més emocional. No hi ha l’un sense l’altre. La peça que presento és d’aparença plàcida, la calma després de la rauxa.»

Salvador Alsina

Salvador Alsina

Robafaves, 2009
«Seny i rauxa són l’expressió d’una ciutat vers la seva festa major. Ho represento amb la imatge ingràvida i volàtil dels gegants dins l’espectacle de la festa.»

Pol Codina Font

Pol Codina Font

Sense cap ni peus, 2014
«El seny i la rauxa es barregen a la festa major. De vegades toquem de peus a terra i d’altres perdem el cap, igual que els passa a les meves figures. Sovint passem d’un estat a un altre durant les festes i per això he escollit les dues Santes, que representen la dualitat de les tradicions i la festa major com a identificació d’un poble.»

Marc LLacuna

Marc LLacuna

CagumSantes, 2014
«Seny i rauxa són conceptes que s’entenen i existeixen l’un gràcies a l’altre. Arrauxats correm sota el foc, saltem  i ballem durant hores… El seny és la reflexió que ens obre els ulls a la bellesa, la calor, els gustos i  les olors de la festa. No he pretès representar els conceptes de seny i rauxa, senzillament han format part del procés.»

Perecoll

Perecoll

14 i…, 2014
«Per a mi el seny equival a molts signes d’interrogació, i la rauxa, a l’admiració. La peça que presento és “14 i…”, un nom molt santero, la rauxa a punt de desfermar-se al Desvetllament Bellugós.»

Mireia Canicio i Joan Safont

Mireia Canicio i Joan Safont

La màgia de les nits de Mataró, 2014
«Viure Les Santes és deixar-se embolcallar per l’esperit festiu d’una ciutat que batega a cops de llum, foc i música. Les Santes fan que ens retrobem en un món més real on la rauxa n’és l’exponent. En la peça que exposem es fonen capriciosament present i passat en un mur de formigó a manera de retaule a mig descobrir.

Julian Waisbord

Julian Waisbord

Peça 1, Peça 2, Peça 3, Peça 4,2014
«El seny i la rauxa és la forma de viure dels mataronins. I és per Les Santes quan aquests conceptes es troben en el punt més àlgid. Dues formes d’entendre la ciutat, un contrast de tradició i innovació. L’obra és un tastet d’un dels moments més representatius de la festa, la sortida de la família Robafaves i el seu seguici.»

Font de l’article: Capgròs

Fotografies: La Destil·leria


Scroll to Top