Truca'ns : 610 594 378

Casal d’estiu de les arts

CASAL D'ESTIU DE LES ARTS

 Dansa creativa
Quarta setmana (del 17 al 21 de juliol)
Professora: Elena Montes

dansa casal

La darrera setmana del Casal de les Arts va seguir buscant noves mirades envers la temàtica dels refugiats, i ho va fer mitjançant el llenguatge de la dansa creativa.

A primera hora del matí realitzàvem una classe de dansa contemporània que els ajudava a dirigir l’atenció cap al seu propi cos i, alhora, els convidava a dialogar amb els altres i amb l’entorn. Mitjançant exercicis senzills, els joves s’aproximaven a conceptes tan fascinants i lluminosos com el balanceig, la pulsació, la musicalitat, el ritme, l’ús de l’espai… elements identitaris de la dansa contemporània.

Després d’establir aquesta connexió inicial amb el cos, ens dedicàvem a preparar una coreografia amb la voluntat de vivenciar “a flor de pell” les emocions i sentiments que podia experimentar una persona refugiada en el periple del seu viatge. Com a resultat vam crear una peça de dansa dividida en tres escenes: el desconcert, la fugida i el viatge.

Paral·lelament a la creació de la coreografia amb els joves, vam escriure un manifest amb la intenció ferma de compartir la nostra veu amb diferents mitjans de comunicació de la ciutat i que, a més a més, ens va permetre ordenar les idees, concloure i donar color a l’experiència del casal i sentir que érem ciutadans actius que miràvem, reflexionàvem i decidíem.

Per dir-nos adéu, vam escriure una carta a cada jove.

El darrer dia del Casal de les Arts vam realitzar un acte on vam fer visible el nostre procés d’aprenentatge i on els joves van convidar aquelles persones amb les quals desitjaven compartir el seu missatge: WELCOME REFUGEES!

Aquí us deixem el manifest que vam llegir a l’acte:

La gent jove, nosaltres, mereixem ser escoltats. Perquè tenim opinió i consciència, i alhora, formem part de la societat.

De totes les experiències compartides durant el Casal de les Arts de la Destil·leria, espai cultural, que girava entorn de la temàtica dels refugiats, rescatem un missatge: davant de les grans adversitats no ens hem de sentir mai petits.


El compromís i la solidaritat de les persones és el que canvia el món. Moltes accions petites tenen la mateixa repercussió que una gran acció i que necessitem una ciutadania plena de dignitat davant d’uns governs insensibles amb el patiment humà, incapaços d’afrontar la crisi més gran d’Europa dels últims 50 anys.

Durant un mes hem reflexionat sobre el drama dels refugiats a través de la il·lustració, l’escriptura, el cinema i la dansa, i ens hem assabentat de coses que no ens agraden i volem canviar. Els joves podem aprendre i si ens unim, podem ajudar a viure en un món més just.

Sabem que som encara nens però nosaltres som futur però també present i, a vegades, podem veure allò que els adults no poden.

Nosaltres som 16 joves: Neo, Teo, Gerard, Jordi, Júlia, Dani, Ariadna C, Ariadna, Naira, Natàlia, Carlota, Pol, Ona, Rosó, Xin Yi Jin i Martí. Però també som voluntaris, artistes i refugiats: Marlen Niubó, Pep Terricabras, Feras, Carla Aledo, María Mora, Pere Vázquez, Elena Montes i Agit Baqué.

Us imagineu que nosaltres canviem una mica el món? I que els qui llegeixen aquest manifest troben respostes diferents de velles preguntes?

Cinema
Segona setmana (del 10 al 15 de juliol)
Professora: Pere Vàzquez

Aquesta setmana hem treballat el problema dels refugiats sirians des de l’art del cinema. Els alumnes de la Destil·leria han elavorat els guions, han gravat, han actuat i han editat els curts.

Ells han expresat lliurament què en pensen sobre aquesta problematica, com ens afecta a nosaltres des de la nostra posició, i s’han ficat a la pell d’ells.

Parlar d’un tema com aquest mentre veiem les noticies dia a dia a l’hora de dinar, ens fa parar atenció, però treballar i entrar a dins del pensament d’aquestes persones (com se senten, com gestionen les seves emocions) ens torna una mica més humans de cara al món i a la societat que vivim.

Tenim moltes ganes de que veieu la feina que han fet durant aquests dies. Estigueu atents, que no us deixarà indiferent el treball d’aquests nens i nenes.

Escriptura
Segona setmana (del 3 al 7 de juliol)
Professora: Maria Mora
 

casal d'estiu mataró

Durant la segona setmana del Casal de les Arts vam treballar l’escriptura. L’art de ser creatius des de la paraula fins al relat. Al llarg d’aquests cinc dies es van donar a conèixer i es van portar a la pràctica diferents estratègies literàries per tal de poder crear art a través de les paraules.

El primer dia, vam definir el terme escriptura. Vam iniciar una pluja d’idees al voltant d’aquest art per tal de poder perdre la por al full i començar a desenvolupar estratègies comunicatives.

Vam parlar sobre l’ús comunicatiu que tenen les xarxes socials i sobre l’ús literari que se’n pot donar. Per grups, vam esquinçar paraules de diferents revistes i diaris i les vam unir produint una petita notícia.

Amb els refugiats com a eix transversal de tot el Casal, vam il·lustrar a partir de tampons grafiats totes aquelles paraules que ens venien a la ment quan pensàvem en la situació actual creant petits poemes visuals.

El dimecres, vam fer una cerca a la xarxa de diferents artistes plàstics que jugaven amb les paraules. Vam aprendre que d’un mot existent, si utilitzàvem el recurs literari d’afegir una nova grafia, de canviar-ne l’ordre o bé substituir-la, podíem construir noves paraules plenes de significat.

El quart dia vam conèixer el gènere del microrelat. L’art d’explicar una història amb la mínima extensió possible. Vam observar diferents artistes i a partir de les imatges del fotoperiodista Santi Palacios vam crear un microrelat per a cada fotografia.

El divendres, últim dia, vam fer una gimcana literària. Organitzats en diferents grups, havien d’anar elaborant, creant i responent aquelles proves que els arribaven a través de les diferents xarxes socials.

Art
Primera setmana (del 26 al 30 de Juny)
Professora: Carla Aledo

casal estiu de les arts

Aquesta primera setmana del Casal d’Estiu de les Arts ens ho hem passat d’allò més bé. Ha sigut una setmana intensa i interessant. Com molts de vosaltres sabeu, durant tot el casal treballarem entorn del tema dels refugiats i, aquests primers dies, han servit per conèixer molt més sobre aquest drama humanitari i poder preguntar-nos què hi podem fer nosaltres.

Després de fer una pluja de conceptes escrits i dibuixats, vam crear unes maletes de paper on vam posar una il·lustració sobre allò que ens enduríem si haguéssim de fugir de casa. Van sortir treballs molt bonics!

Vam investigar com és el tipus de gràfica que s’ha creat a partir del tema dels refugiats.

Dimarts va venir la Marlen Niubó, una noia que ha estat diverses vegades com a voluntària a EKO camp. Ens va explicar moltíssimes coses i també vam fer un joc que ens va ajudar a entendre per què a les persones refugiades no les deixen passar a altres països.

La va acompanyar en Feras, un noi sirià que és un refugiat que actualment viu a Barcelona. Ell va compartir la seva experiència amb nosaltres, vam tenir l’oportunitat de fer-li preguntes i, fins i tot, ens va tocar una cançó de Txarango acompanyat de la seva guitarra!

Des de la Destil·leria els estem molt agraïts per la seva visita!

Dimecres vam tornar a tenir visita, en Pep Terricabras. Ell és músic, va anar amb els Txarango com a percussionista a Idomeni. La seva xerrada també va ser molt interessant, ens va ensenyar moltes fotografies i el seu testimoni ens va ajudar a entendre aquesta altra realitat que ningú ens explica.

També ens hem fet retrats per mirar-nos els uns als altres i crear vincle amb els companys de casal.

Un altre dels projectes que hem fet des del casal és el projecte VOLEM ACOLLIR! Aquest projecte constava de dos exercicis. El primer va ser retallar cases de paper i pintar-les amb esprai. Una vegada les vam tenir decorades al nostre gust, vam sortir al carrer i vam preguntar a diverses persones si ells acollirien els refugiats. En cas afirmatiu, preguntàvem si es volien fer una foto per fer més visible la nostra demanada.

La segona part del projecte era fer un mural. Amb esprai de grafiti i plantilles vam crear un fons, unes lletres i unes cases i entre tots vam començar a compondre aquest mural que va quedar genial!

Hem anat a la platja però no només a banyar-nos sinó també a dibuixar, per aprendre a mirar el que ens envolta. Quina sort tenir el mar tan a prop!

Scroll to Top