Truca'ns : 610 594 378

Dansa Moviment Teràpia, una drecera cap al benestar personal

A hores d’ara la paraula dansateràpia ens és bastant  familiar i de seguida ens podem fer un dibuix mental de com deu ser una classe d’aquesta disciplina. En canvi, les sigles DMT (dansa moviment teràpia) encara no s’han fet un lloc en el nostre imaginari col·lectiu. Quina diferència hi ha, doncs?

Aclarim-ho. Durant uns quants anys la dansateràpia va ser una eina que feien servir les ballarines amb poca formació terapèutica per aconseguir desbloquejar la ment a través de la dansa. Tanmateix, a mesura que es van anar aplicant les teories psicoterapèutiques, la dansa va agafar un paper secundari i es va incorporar el moviment com l’eina primordial. Vet aquí l’essència de la dansa moviment teràpia, una disciplina amb una base psicoterapèutica solidificada que persegueix la integració psicofísica (cos-ment) a través la psicoanàlisi i psicodinàmica.

Quin és, el secret de la DMT?
Cos i ment van molt units, de manera que, treballant amb el cos, podem arribar a indrets de la ment on només arriba el moviment. Modificant els patrons o la qualitat del moviment podem descobrir les causes que ens bloquegen, que ens fan estar malament o que ens dificulten el benestar personal i la qualitat de vida. Amb la DMT no només localitzem el problema, sinó que trobem una drecera per sortir-ne.

He d’estar «malament», per fer DMT?
En els temps actuals, en què l’estrès i l’angoixa són a l’ordre del dia de qualsevol individu, la DMT és una pràctica gens intrusiva que serveix com a mitjà de prevenció i de creixement personal. Fora de la tasca preventiva, la DMT és especialment recomanable per als perfils següents:

Persones amb discapacitat psíquica: ajuda a adquirir i millorar estratègies relacionals i espacials, proporcionant eines per millorar l’autoestima personal, millorar el control de la frustració i l’agressivitat.

Persones amb discapacitat física o sensorial: ajuda a adquirir més patrons de moviment, a millorar el control de l’espai, a potenciar la seguretat.

Adults amb psicopatologies com ara addiccions, esquizofrènia, trastorns emocionals (depressió, angoixa, trastorns de de l’alimentació (anorèxia, bulímia) i trastorns de la personalitat.

Infants i adolescents amb trastorns en el desenvolupament, de motricitat, d’aprenentatge, de falta de concentració i d’atenció; hiperactivitat i autisme.

Dansateràpia a La Destil·leria

Què hi passa, en una classe de DMT?
La metodologia és vivencial. El terapeuta, mitjançant l’observació i l’escolta, proporciona eines perquè, de manera inconscient, l’usuari descobreixi la font del problema i pugui conviure-hi –si és una malaltia–, o pugui trobar els camins per poder solucionar el que l’ha fet estar malament. Amb la base de la psicoanàlisi i la psicodinàmica es treballa cada cas de manera individual i els resultats són molt positius. 

La música i l’espai
La música és una eina més que ajuda a treballar emocions, moviments, sentiments; l’espai, en canvi, és molt important. En dansa moviment teràpia es crea un espai protegit i segur on l’usuari té plena llibertat per sentir que tot el que hi passa és correcte i per saber que no s’ha de fer res que no es vulgui fer. Tot hi està permès (excepte fer mal o fer malbé el material). Un espai segur i protegit esdevé un espai màgic i terapèutic.

Amb tot, els darrers anys la DMT ha agafat un paper molt important dins l’àmbit de la psicoteràpia i, a banda de ser una carrera universitària (UAB) aquí, a escala internacional s’han creat diverses associacions que vetllen per les bones pràctiques d’una disciplina que aviat ens serà molt familiar. Us en deixem els enllaços per si voleu continuar investigant.

Associació de Dansa Moviment Teràpia Americana http://www.adta.org/
Associació de Dansa Moviment Teràpia Espanyola http://www.danzamovimientoterapia.com/

Associació Europea de Dansa Moviment Teràpia: http://www.eadmt.com/


Scroll to Top