Truca'ns : 610 594 378

Joan Hortós i Oriol de la Hoz, un concert a quatre mans

La Destil·leria acull la cinquena mostra amb una doble proposta tant pel que fa a la intencionalitat com a l’estil

La cinquena exposició de La Destil·leria reuneix dos artistes de casa nostra: Joan Hortós i Oriol de la Hoz. Dos estils, dos periples personals ­–acadèmics i professionals– i una única voluntat: mostrar una obra que acaba trobant, a l’espai de la Destil·leria, punts de comunió evidents i un discurs compartit.

Som, doncs, davant d’un concert a quatre mans on música clàssica i jazz s’uneixen per mostrar la llibertat artística que cadascun d’ells practica com a fórmula irrenunciable d’expressió.

La demostració de tot això és l’obra central de l’exposició, un díptic, «Pastoral a la Marina» (Joan Hortós) i «Tren i atzavara» (Oriol de la Hoz), en què els artistes comparteixen temàtica entrant en una clara dialèctica d’estils i llenguatges, i del qual neixen els dos blocs de la mostra.

Joan Hortós Nogueras

Hortós és un artista a qui li costa molt definir-se ­–com ell mateix ens explica–, perquè defuig d’adscriure’s en moviments i tendències. Creu que les seves influències tenen un espectre tan ampli que poden anar del barroc mediterrani a elements del pop-art, passant per la pintura romànica i la dels assentaments prehistòrics. Reconeix que, com a mataroní, va créixer entre imatges de Rovira Brull, Alcoy, Estrany i molts altres, i es declara un enamorat de l’obra de Nefer.

Segurament Hortós acceptaria la definició de figurativista, però la d’un figurativista relatiu, «que va i ve» ­–com diu ell–, ingenu però no pas naïf, i, això sí, influït per les arts populars. Ens recorda el seu pas pel taller d’en Josep Cardona, «Nona», on creaven i restauraven tota mena figures de l’imaginari festiu i popular. Som, doncs, davant d’un artista polifacètic i polièdric que ha pouat de les tradicions primigènies, però també de l’alta cultura mediterrània i popular, de l’obra i les imatges dels artistes del seu entorn, de la seva ciutat.

La Destil·leria, Hortós exposa guaixos sobre paper, dibuixos a tinta i titelles, representatius d’un període que va des del 2011 fins avui.

Activitats i exposicions

Actualment treballa a El Taller d’arts plàstiques de Mataró amb joves i infants. Ha portat a terme o participat en diverses exposicions com ara:

«Calaveres afòniques» (amb Nefer). Arcàdia, 2008

«Titelles i dibuixos» (individual). Sala i pati de la Presó, 2009

«13 dibuixos» (individual). El Públic Cafè Cultural, 2011

«Nadal a Mataró» (col·lectiva). Can Palauet, 2009

«L’altre retrat» (col·lectiva). Sala A17, 2012

Diverses edicions de Sant Lluc i altres col·lectives.

Oriol de la Hoz                                                                                                                                                     

Oriol de la Hoz no s’emmarca dins d’un estil concret, però sí que té trets de diversos corrents artístics. S’apropa a l’expressionisme pel que fa a la rapidesa i l’espontaneïtat de la pinzellada. S’aproxima al fauvisme per la utilització de colors vius disposats de manera arbitrària, i al surrealisme, per la creació de mons interiors inconscients.

La seva obra no rep la influència de cap escola, però sí que hi ha moltes obres i artistes de tendències diferents que l’artista admira: des de Van Gogh a de Chirico, passant per Cézanne o Max Ernst, els quals, explica, sí que l’han influït. També ho han fet la sensació de silenci de les pintures de Fra Angelico, la foscor i les ombres de Tintoretto o els paisatges crepusculars de Fontanesi.

De la Hoz porta a La Destil·leria una selecció d’obres de pintura a l’oli damunt de cartró, realitzades durant el darrer any i mig. Aquestes obres són representatives de l’últim procés de recerca de l’artista que, malgrat tot, continua amb el mateix traç i rapidesa d’execució que el caracteritzen i que donen com a resultat una obra «esbossada» en què el que és important és el ritme creat per les formes i els colors.

Trajectòria, activitats i exposicions

Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, Oriol de la Hoz, rep la beca de creació artística de la Fundació Paradores de Turismo de España (1999) i és seleccionat al II Concurs de Pintura i Escultura del Museu de Llavaneres (2014).

Actualment és professor d’Educació Visual i Plàstica a Secundària, i comparteix la feina de mestre d’expressió plàstica amb Joan Hortós a El Taller. Ha realitzat exposicions com ara:

«Papers» (individual). Sala de la Presó de Mataró, 2012

«Dibuixos, etcètera» (individual). Casal de barri Les Esmandies, 2013

Diverses exposicions col·lectives


Scroll to Top