Truca'ns : 610 594 378

Surrealisme, fotografia i ècfrasi

La Destil·leria inaugura «Interpret-ARTS», una reinterpretació de l’obra de Ricard Jordà de la mà d’11 fotògrafs i 3 poetes

 El 14 de maig, Ricard Jordà aterra a La Destil·leria i s’hi quedarà fins al 16 de juny amb una proposta que, com és habitual, no deixarà ningú indiferent: 11 fotògrafs i 3 poetes analitzen i reinterpreten 11 obres de l’artista en una mostra titulada «Interpret-ARTS».

Si la feina del crític és interpretar en un sentit ampli la proposta de l’artista a través de la seva obra, Ricard Jordà va més enllà i ho fa a través d’una visió (re-visió) nova i intrínsecament diferent. Per entendre’ns –salvant les distàncies, esclar–, ho podríem comparar amb les aportacions cabdals per a l’art de tots els temps que van fer en el seu dia Picasso i Bacon prenent com a referents obres de Velázquez; Las Meninas en el cas del primer, el retrat d’Innocenci X, en el del segon.

És ben clar que ambdós genis apel·laven a l’obra del mestre per fer un acte d’autoafirmació que els permetés posar de manifestació tota la capacitat creativa del seu propi llenguatge. Seguint aquest esperit, Jordà ha demanat a 14 persones que facin un abordatge de la seva obra: onze fotògrafs decidits a reinterpetrar-la amb un suport diferent al de la pintura, i tres poetes que –en la més pura tradició clàssica– miraran de fer veritat l’ècfrasi d’Umberto Eco: «Quan un text verbal descriu una obra d’art visual». Aquest és el plantejament.

Ricard Jordà, perfeccionista, amb un missatge que vol impactar i capturar l’observador amb un simbolisme màgic que, fàcilment, troba concomitàncies amb Alcoy i Rovira Brull, participa generosament en aquesta proposta prestant la seva obra, tot esperant, encuriosit, el resultat final de la intervenció.

L’exposició: «Onze fotògrafs i tres poetes interpreten onze quadres; el pupurri serà espectacular», Jordà dixit.

El simbolisme de l’obra de Jordà –estretament lligat al surrealisme– beu de situacions reals, de crítiques socials, de replantejaments existencialistes; l’egoisme, la guerra, la misèria o les violacions són temes recurrents en molts dels seus quadres. Aquest substrat ha estat la matèria primera dels 11 fotògrafs i els 3 poetes que, després d’analitzar-ne l’obra, n’han fet una reinterpretació a través de la fotografia i de la poesia.

En aquesta ocasió, doncs, el protagonisme de la mostra el compartiran artista, poetes (M Esperanza Párraga, Manuel Patricio, Joan Font «Foni») i fotògrafs (Roberto Martínez, Olga Fernàndez, Cristina Reina, Conxi Duro, Oscar Ubach, Ramon Manent, Manuel Contreras, Alicia Jordà, Dani Domínguez, Lola Garcia Cano, Manuel Franco).

El resultat: 14 mirades amb un objectiu comú: desxifrar l’univers Jordà en un viatge diacrònic de la seva obra, una obra que, per molt que passin els anys, mai no deixarà de fer pensar l’espectador.

Activitat relacionada amb l’exposició
«Comunicant sobre l’art»
Taller a càrrec de Ricard Jordà
28 de maig

Com ja és habitual a La Destil·leria, amb motiu de l’exposició l’artista proposa una activitat d’un dia relacionada amb la seva obra. Jordà ha triat el 28 de maig, a les 11 h, per fer una demostració anotada: l’artista pintarà en directe i ho acompanyarà amb explicacions sobre l’obra, la tècnica i el que l’inspira. El taller s’acabarà amb una visita al seu estudi durant la qual es podrà conèixer l’artista en un format íntim i conversa-hi.

 


Scroll to Top