Truca'ns : 610 594 378

Teresa Pera, «Sota mínims»

Del 8 de juny al 16 de juliol
Inauguració el 8 de juny a les 19.30 h

La Destil·leria presenta «Sota mínims», la segona exposició individual de l’artista Teresa Pera. Aquesta exposició, que s’inaugura el 8 de juny i que es podrà visitar només fins al 16 de juliol, és el resultat dels projectes que s’han gestat durant els últims tres anys al taller de l’artista. Des d’«Hàlit», la individual que l’artista va presentar a La Destil·leria el 2014, l’obra de Pera s’ha transformat, com la matèria. Les relacions amb l’entorn les ha situades al centre, estrenyent els vincles entre l’art i la natura, fent-los més robustos. En aquesta exposició es fa palesa la preocupació de l’artista per l’entorn natural, per la realitat i pel futur. Recrea escenes decadents que rescata de la memòria, l’experiència i la percepció.

L’exposició s’articula a través d’instal·lacions, escultures i làmines cal·ligrafiades. L’aigua, el temps i el lloc modifiquen totes les obres. El metabolisme orgànic i el moviment aquós es fan evidents tant a les pintures com als objectes.

El caràcter performàtic de l’exposició és una de les raons per les quals Teresa Pera ha realitzat in situ algunes de les obres. A Parc aquàtic per a ocells, per exemple, trobarem nius habilitats perquè els ocells s’hi capbussin. A Sotabosc, un terra de molsa cosit a mà. A Un món, una bassa, una bassa plena de liquens. Totes tres instal·lacions comparteixen qualitats d’imperdurabilitat, inestabilitat i equilibri. En el cas d’Humitat ambient, Pera fa un procés invers: en comptes de construir una imatge, la deconstrueix. L’obra —que ha estat al taller de l’artista els dos últims anys— s’ha anat esborrant amb l’acció de la humitat i les condicions a què ha estat sotmesa durant aquest temps. Regs i feixes s’inspira en els camps de cultiu, el paper d’arròs fixa els camins dels regs tal com ho fa el sòl.

L’aigua —que va aparèixer lateralment en les seves obres— ha acabat constituint l’element principal dels seus treballs més recents. Cal·ligrafies d’aigua són làmines que integren un conjunt d’imatges orgàniques que Pera defineix com a imatges psicotopogràfiques. Per a l’artista, la làmina no és si no el lloc (topos) on queda cal·ligrafiada l’acció de l’aigua, després d’abocar, evaporar i contenir-hi l’aquarel·la.

Teresa Pera és una artista inquieta i especialment sensible, qualitats que destaquen de seguida tant en el seus treballs tridimensionals com en la pintura. És una artista que treballa amb constància i intensitat per revelar i traduir en suports diversos una càrrega fortament emocional. En aquesta ocasió, els materials que tria li permeten establir un diàleg amb l’espectador en un cert marc d’intimitat.

Durant el procés de creació, Pera s’ha aturat a reflexionar més que ma i sobre l’entorn. Preguntes com ara què persisteix de les substàncies que desapareixen, com es poden optimitzar els recursos o com canvia la percepció de la natura i el paisatge, han quedat plasmades en totes les seves obres.

«Sota mínims» pretén anar una mica més enllà de la reflexió ecològica i les qualitats narratives o estètiques. I per això també vol establir un paral·lelisme amb la condició de l’artista, professió que sovint es troba en situacions de precarietat. En definitiva, l’exposició és una invitació a dialogar amb l’espectador sobre un lloc i un moment compartits. Sobre la idea d’una mala utopia, com diu Edgar Morin, que s’instal·la a poc a poc en l’imaginari de les persones. Sobre un territori que no pot quedar erm.


Scroll to Top